Ευθυγράμμιση

Posted by ityres 02/02/2017 0 Σχόλια Οδηγοί,

Ευθυγράμμιση

 


 
Ευθυγράμμιση θέλει ένα όχημα όταν «τραβάει» (παρεκκλίνει από την πορεία του), το τιμόνι δηλαδή είναι στριμμένο και το όχημα πάει ευθεία.
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό συνήθως οφείλεται σε κάποια λακκούβα/σαμαράκι που έτυχε να περάσει το αυτοκίνητο, και ότι με χαμηλό κόστος και σχετικά γρήγορα το πρόβλημα θα λυθεί. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια.
Το σύστημα ανάρτησης/αξόνων είναι ένας αρκετά πολύπλοκος μηχανισμός αποτελούμενος από πολλά κινούμενα μέρη. Σκοπός τους είναι η άνετη και προπάντων ασφαλή κύλιση του αυτοκινήτου κάτω από όλες τις συνθήκες, ενώ τυχόν προβλήματα που προκύπτουν ενδέχεται να επηρεάσουν την κατευθυντικότητα του οχήματος, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.
Εμείς όμως, είμαστε εδώ για να σας εξηγήσουμε λεπτομερώς την έννοια και τη λειτουργία της ευθυγράμμισης στο όχημά σας.
 

Σημεία που επηρεάζουν την ευθυγράμμιση

 
Μπαλάκι (σφαιρικός σύνδεσμος): Αυτό το εξάρτημα συνδέει το ψαλίδι με το άκρο. Αν έχει κοπεί θα έχει δημιουργήσει κενά (τζόγος ) ανάμεσα στο άκρο και το ψαλίδι, με αποτέλεσμα ο τροχός που συνδέεται στο άκρο να χάνει την ευθυγράμμισή του.
 
 
 
Ακρόμπαρο: Συνδέει το τιμόνι – κρεμαγιέρα με το άκρο – τροχός. Αν έχει σημαντική φθορά, δηλαδή έχει κοπεί το λάστιχο του, θα έχουμε πάλι κενό (τζόγο) με αποτέλεσμα ο τροχός να χάνει την ευθυγράμμισή του.
 
 


Silent blocks ψαλιδιών: Είναι λαστιχένιοι σύνδεσμοι που ενώνουν τα ψαλίδια στο αμάξωμα. Αν έχουν κοπεί, το ψαλίδι θα έχει επίσης κενά (τζόγο ) με αποτέλεσμα να έχει κενά και το άκρο με τον τροχό που είναι συνδεμένα με αυτό.  Συνεπώς, ο τροχός χάνει την ευθυγράμμισή του.


Ανάρτηση: Ακόμη ένα σημείο που επηρεάζει την ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση ενώνει το άκρο με το αμάξωμα, ενώ η δουλειά της είναι να απορροφά τους κραδασμούς του οδοστρώματος και να μεταδίδει όσο το δυνατόν λιγότερους στα υπόλοιπα μέρη και κατ’ επέκταση στην καμπίνα των επιβατών. Αν έχουμε σημαντική φθορά στο αμορτισέρ, όχι μόνο θα νιώθουμε πολύ έντονα τους κραδασμούς κατά την οδήγηση αλλά θα έχουμε και πρόβλημα με την ευστάθεια του οχήματος (θα αποκλίνει από την πορεία του).

Τι είναι λοιπόν η ευθυγράμμιση;

Η ευθυγράμμιση είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συντήρησης μπροστινού συστήματος του αυτοκινήτου, αλλά παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, στη διάρκεια ζωής ελαστικών μας. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν το αυτοκίνητο δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο και οι τροχοί μας δε βρίσκονται στη σωστή ευθεία που θα έπρεπε να είναι, δεν φθείρονται ομοιόμορφα, αλλά μονόπλευρα. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τη γρήγορη αλλαγή ελαστικών, λόγω φθοράς.          

Εν τέλει λοιπόν, η ευθυγράμμιση θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο (τουλάχιστον), ώστε να αποφεύγουμε τα παραπάνω και να κρατάμε το αυτοκίνητό μας “υγιή”.    

 

Γράψτε ένα σχόλιο