Κράτημα και άνεση.

Δύο αντικρουόμενες έννοιες με τους μηχανικούς να προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή σε κάθε ανάρτηση που σχεδιάζουν. Ποια είναι όμως η βασική λειτουργία της ανάρτησης; Πρώτα απ’όλα το αυτοκίνητο θα «έφευγε» από τον δρόμο με την πρώτη μετατόπιση φορτίου, και παράλληλα οι επιβαίνοντες θα αισθανόνταν την κάθε ανωμαλία που θα παρουσίαζε το οδόστρωμα. Στην ουσία, η ανάρτηση είναι ένας τύπος ελαστικού συνδέσμου μεταξύ των τροχών και του αμαξώματος διαχωρίζοντας την μη αναρτώμενη μάζα (τροχοί, δισκόφρενα) από την αναρτώμενη (αμάξωμα, κινητήρας, επιβάτες κτλ.) Έχει αποδειχθεί πως η μικρότερη δυνατή μη αναρτώμενη μάζα προσφέρει καλύτερα οδικά χαρακτηριστικά (για όσους νομίζουν πως οι ζάντες αλουμινίου είναι μόνο για ενυπωσιασμό), μιας και μειώνεται η αδράνεια επηρεάζοντας σε μικρότερο βαθμό την λειτουργία της ανάρτησης.

Τα αμορτισέρ και τα ελατήρια είναι βασικά συστατικά μίας ανάρτησης. Τα αμορτισέρ φροντίζουν στο “σβήσιμο” των ταλαντώσεων του αμαξώματος, ενώ τα ελατήρια στην στήριξη. Η ανάρτηση μπορεί να είναι απλή αλλά και πολυσύνθετη. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται σε σπορ αυτοκίνητα αλλά και κυρίως τα αγωνιστικά λόγω των συνθηκών που υφίστανται στους αγώνες. Οι γωνίες κάμπερ, κάστερ και η σύγκλιση των τροχών ορίζουν την γεωμετρία μίας ανάρτησης, δίχως να αγνοούμε το τετράπλευρο του Ackermann όσον αφορά στο απροβλημάτιστο στρίψιμο ενός οχήματος.

Μία από τις παλαιότερες ανεξάρτητες διατάξεις είναι o «σπαστός» άξονας (swing axle) που χρησιμοποιήθηκε το 1950 στο VW Beetle, την Porsche 356 και την Mercedes 300SL (1954). Το μοναδικό της πλεονέκτημα ήταν η ανεξάρτητη απόσβεση των κραδασμών, κατά τα υπόλοιπα εξαφανίστηκε ως διάταξη μέσα σε μία δεκαετία καθώς η κάμπερ γωνία της ήταν πολύ αναξιόπιστη.

 

Η καλύτερη και ακριβότερη κατασκευαστικά επιλογή είναι τα διπλά ψαλίδια που εξασφαλίζουν πολύ καλά γεωμετρικά χαρακτηριστικά με ιδανικό έλεγχο της γωνίας κάμπερ. Αναμφίβολα, τα διπλά ψαλίδια έχουν πολύ υψηλό κόστος και περιορίζονται σε όλα τα καλά σπορ μοντέλα.

 

Κλείνοντας την αναφορά μας στις αναρτήσεις του αυτοκινήτου, θα πρέπει να πούμε πως ακόμη και αν υπάρχει o καλύτερος τύπος διάταξης (π.χ. διπλά ψαλίδια) δεν σημαίνει πως θα έχουμε και το καλύτερο κράτημα. Η σχεδίαση της ανάρτησης είναι το παν για την επιτυχία και ακόμη σημαντικότερο είναι να βρίσκεται σε ένα σωστά δομημένο και δύσκαμπτο πλαίσιο.